Lifestyle Blog
Je bent dit aan het lezen

Hoe ga je om met negatieve reacties van anderen?

0
Business Journal Lifestyle

Hoe ga je om met negatieve reacties van anderen?

Tegenwoordig krijgt iedereen heel vaak negatieve reacties door het bestaan van Sociale Media. Negatieve reacties zijn er echt altijd al geweest zelfs zonder het internet maar het is natuurlijk helemaal niet leuk om regelmatig negatieve reacties te krijgen op wat je wel of niet doet.

Het gaat vaak zo snel en de persoon die de negatieve reactie geeft staat er helaas ook echt niet altijd bij stil wat deze “commentaren”, “kritieken”, “reacties” of “opmerkingen” als gevolg kunnen hebben voor de persoon in kwestie. Het is heel vaak zo dat ze heel kwetsend over kunnen komen en zeker wanneer ze niet helemaal opbouwend opgebouwd zijn.

Waarom krijgen we negatieve reacties?

De reden waarom iemand een negatieve reactie geeft kan verschillende oorzaken hebben. Heel vaak ligt de oorzaak bij de persoon die ze geeft. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de negatieve reacties op een tiktok video, terwijl ze zelf geen video’s online hebben staan. Er wordt heel vaak niet bij stil gestaan hoeveel moeite je soms voor iets moet doen en een reactie zowel positief als negatief is vaak heel snel gegeven zonder er echt over na te denken.

Mensen geven vaak een reactie vanuit hun eigen “roze bril” om het visueel voor te stellen. Ze hebben een kader, het referentiekader zoals dat in de psychologie wordt genoemd, waarin ze denken. Ik wil niemand in een hokje duwen maar ervaringen, kennis en vaardigheden liggen aan de basis hiervan.

Om enkele voorbeelden te geven …

Een negatieve reactie kan komen vanuit jaloezie maar ook uit ongeloof. Dat is dan ook de grootste reden … Hun eigen angsten kunnen ook aan de basis liggen van hun reactie. Maar heel soms kan een negatieve reactie ook vanuit een beschermende hoek komen. Deze worden dan ook gegeven puur om mensen te beschermen vanuit hun idee. Dus zoals je merkt kunnen er heel wat oorzaken zijn waarom mensen negatieve reacties uiten.

Het is dus ook echt heel belangrijk om te beseffen dat de oorzaak niet bij jezelf ligt maar bijna altijd aan de persoon die voor je zit. Dus wees hier vooral echt niet bang voor want hoe meer je jezelf laat zien en hoe meer je jezelf bent, hoe meer je tegenkanting en tegenwind kan ervaren.

Er wordt al wel eens gezegd … “Hoge bomen vangen veel wind” maar dat klopt ook wel. Als jij jezelf durft te zijn dan val je op tussen alle “Schapen” sorry voor mijn uitdrukking… Oeps hier hebben we het al, ik bied nu even mijn excuses aan … Dit is dus ook een voorbeeld van gedrag die iemand stelt uit schrik voor de reacties.

Hoe ga je nu om met negatieve reacties?

Omgaan met negatieve reacties dat is echt bijzonder moeilijk! Je moet namelijk durven loslaten en aanvaarden dat iemand een ander “idee” heeft dan jijzelf. En ja dat is best moeilijk, heel moeilijk zelfs. Maar het is dan ook wel belangrijk om daar afstand van te gaan doen.

Je moet, je moet eigenlijk niets … Maar als je afstand wil doen van wat een ander zegt moet je het toch op de een of andere manier gewoon leren loslaten. Een negatieve opmerking kan je best zien als iets dat bij iemand anders hoort en niet bij jezelf. Dat is de beste manier om niet persoonlijk te nemen.

Heel vaak nemen we opmerkingen super persoonlijk op en dat doet pijn! Heel veel pijn maar het beste wat je kan doen is op dat moment even uit te situatie stappen. Laat de situatie even rusten, neem je eigen ruimte in en ga dan pas reageren. Vaak als je het wat laat afkoelen zal je op een veel diplomatischere manier kunnen reageren zonder jezelf of andere te kwetsen.

Neem afstand en blijf jezelf

Moeilijk he? Ja, ik weet het maar wees niet bang alles wat je ervaart en voelt wanneer je een negatieve reactie krijgt, is helemaal normaal. We zijn allemaal mensen en tja, een opmerking wordt al heel snel gegeven zonder na te denken.

Dus bij deze laat het niet aan je hart komen! Laat er vooral je slaap niet voor en blijf doen wat je graag doet. Reacties zal je echt altijd blijven krijgen of je dat nu leuk vindt of niet.

Heb je de indruk dat je het hier toch heel vaak lastig mee hebt en wil je echt hiermee aan de slag? Of wil je je laten inspireren of motiveren voor anderen? Word dan nu gratis lid van mijn online community op FB.

author-sign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me!